Werkplaats

Bijzondere locaties

Sam Berghuis Vormgeving is zijn werkplaats begonnen op een bijzondere locatie: in een deel van de voormalige Ahrend-fabriek in Zwanenburg.

Bijzonder verhaal

In de jaren dertig werd deze locatie gesticht als 'De Cirkel'. Hier werden voornamelijk stalen meubels gemaakt. Later werd dit een van de vestigingen van Koninklijke Ahrend bv. Hier werden onder andere de beroemde stoelen 'Revolt' en 'Result' gemaakt, ontworpen door Friso Kramer en Wim Rietveld. Ahrend was een van de eerste bedrijven in Nederland dat werkte volgens het Cradle to Cradle principe. Jaren later startte Sam Berghuis Vormgeving er zijn werkplaats in de voormalige stofsnijderij.

De cirkel is rond

'Voor een vormgever die met gerecycled materiaal werkt, kan je je toch geen betere werkplaats voorstellen? En voor een fabriek met zo'n bijzondere geschiedenis kan je je toch ook geen betere herbestemming wensen? ;) Je zou kunnen zeggen: de Cirkel is rond. Ik hoop hier nog veel mooi werk te mogen ontwikkelen.'

Voorliefde voor ambachtelijk werk

Helaas sloot de fabriek in Zwanenburg eind 2019 definitief haar deuren. De volledige werkplaats werd verplaatst richting Wormerveer. Opnieuw een plek met een geschiedenis in ambachtelijk werk: de voormalige electische handels- en kunstdrukkerij Mercurius.  

Het leek erop dat het zo moest zijn; deze plek heeft Sam ook in zijn 'vorig leven' als graficus nog bezocht. Toen een nette drukkerij met grote grafische machines. Later werd een deel van de voormalige drukkerij ingericht voor houtbewerking en dus een meubelwerkplaats. Vervolgens kreeg het gebouw opnieuw een herbestemming: het biedt nu onderdak aan nieuwe bewoners via gerenoveerde loft appartementen.

Duurzame energie

Sam heeft alweer enige tijd een nieuwe werkplaats in een duurzaam gebouw, voorzien van zonnepanelen, en waar nodig aangevuld met windenergie. Hier combineert Sam zijn beide interesses op natuurlijke wijze: duurzaam meubel ontwerp waarin de grafische roots van Sam zichtbaar zijn. 

© 2019 - 2022 Sam Berghuis Vormgeving | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel